|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zimorrodek Nowy Uczestnik
Dołączył: 17 Lut 2015 Posty: 9
|
Wysłany: Wto Lut 24, 2015 7:59 am Temat postu: |
|
|
Kotlety kotleciki marchewkowe
SKŁADNIKI
5-6 marchewek (najsmaczniejsze młode)
ząbek czosnku
1-2 łyżki mąki
1-2 łyżki bułki tartej
troszkę oliwy z oliwek
olej do smażenia
łyżka pestek ze słonecznika
może być trochę natki pietruszki
Marchewki potarkować na małych oczkach, dodać starty ząbek czosnku, ok. łyżki nasion słonecznika, mąkę i bułkę tartą. Napisałam łyżkę lub dwie, ale tak naprawdę sypnęłam na oko...
Masa mieszana łyżką nijak się nie łączy, ale za to po zanurzeniu w niej rąk od razu klei się jak plastelina.
Formujemy małe kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu.
Najlepsze z kaszą gryczaną i mizerią. |
|
Powrót do góry |
|
|
Mieszkaniowy
|
Wysłany: Temat postu: Ogłoszenia z portalu |
|
|
Ładowanie ogłoszeń... |
|
Powrót do góry |
|
|
bezVAT Nowy Uczestnik
Dołączył: 24 Lut 2015 Posty: 9
|
Wysłany: Wto Lut 24, 2015 11:40 am Temat postu: |
|
|
Składniki
udziec wołowy800 gr
Kostka do mięs pieczeniowa Knorr2 szt
papryka czerwona1 szt
papryka żółta1 szt
papryka suszona1 łyżka
ostra papryka mielona1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy2 łyżki
cebula2 szt
liść laurowy2 szt
ziele angielskie3 szt
pieprz3 ziarna
bulion1 l
mąka3 łyżki
olej do smażenia
Krok 1
Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.
Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki, uprzednio oprószając je mąką
Krok 3
Cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Wsyp też suszone papryki. Całość smaż przez kilka minut.
Krok 4
Dodaj koncentrat pomidorowy. Gdy się chwilę podsmaży, wlej bulion.
Krok 5
Dodaj dwie kostki Knorr, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i duś mięso przez około 20-30 minut, aż będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Podawaj z pieczywem. |
|
Powrót do góry |
|
|
wadek33 Uczestnik
Dołączył: 25 Lut 2015 Posty: 11
|
Wysłany: Czw Lut 26, 2015 12:04 am Temat postu: |
|
|
ZUPA ZIEMNIACZANA Z KURKAMI I SZAFRANEM ORAZ GRZANKAMI Z PASZTETÓWKĄ
SKŁADNIKI
700 g sałatkowych ziemniaków (typ kulinarny A)
200 g kurek
1 łyżka masła
3 szalotki
1 duża marchewka
1½ l bulionu jarzynowego
szczypta szafranu
150 g dobrej pasztetówki (np. z gęsiną)
szczypta majeranku
4 kromki ciemnego żytniego chleba
2 łyżki klarowanego masła
świeżo mielony czarny pieprz
sól |
|
Powrót do góry |
|
|
poorOK Nowy Uczestnik
Dołączył: 20 Lut 2015 Posty: 9
|
Wysłany: Pią Lut 27, 2015 10:05 am Temat postu: |
|
|
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Składniki:
ok 50 dag mięsa mielonego (np. szynka wieprzowa)
25 dag makaron cannelloni (u mnie: opakowanie 24 rurek o średnicy ok 2,5)
50 dag sera żółtego
jajo
2 duże cebule
2 puszki pomidorów
kilka ząbków czosnku (u mnie 5)
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Mięso podsmażyć. Rzucić na olej pokrojoną cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek (4 ząbki) i zeszklić. Mięso połączyć z cebulą i czosnkiem, dodać połowę drobno startego sera, zioła, posolić, popieprzyć, a kiedy całość ostygnie, wbić jajo i zamieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem i układać rury nadziane farszem jedna obok drugiej. Rurek nie należy wcześniej gotować. Farsz nakładać łyżeczką upychając nadzienie, w myśl zasady : "ile rura przyjmie".
Przygotować sos do zalania nafaszerowanych rurek. Pomidory przełożyć do miski, posolić, wcisnąć ząbek czosnku, dodać zioła i rozdrobnić blenderem, aż powstanie jednolity sos. Zalać nim makaron tak, aby rurki dokładnie przykryć. W tych miejscach, gdzie makaron będzie odsłonięty, wyschnie i stwardnieje. Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni i piec ok 40 minut. 10 minut przed wyjęciem, posypać danie resztą startego sera i zapiec.
Danie można odgrzewać w piekarniku, ale przewidując taką sytuację, nie należy posypywać serem tej części, która będzie odgrzewana. Przed odgrzaniem można dodatkowo polać danie rozrobionym z wodą koncentratem pomidorowym, z ziołami, solą, czosnkiem, a kiedy się zagrzeje, posypać serem i zapiec. |
|
Powrót do góry |
|
|
kibi Ekspert
Dołączył: 05 Lis 2015 Posty: 546
|
|
Powrót do góry |
|
|
sylwia4012 Ekspert
Dołączył: 17 Sty 2014 Posty: 526
|
|
Powrót do góry |
|
|
amanda_kos Ekspert
Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 1696
|
Wysłany: Czw Gru 22, 2016 8:39 am Temat postu: |
|
|
Ja już robiłam taki sos nie raz. Jest pyszny i zdrowy. |
|
Powrót do góry |
|
|
antek771 Nowy Uczestnik
Dołączył: 22 Gru 2016 Posty: 4
|
Wysłany: Czw Gru 22, 2016 10:43 am Temat postu: |
|
|
niezły ale ja wole wszystko co jest FIT |
|
Powrót do góry |
|
|
honorata Ekspert
Dołączył: 08 Kwi 2013 Posty: 684
|
Wysłany: Czw Gru 22, 2016 1:08 pm Temat postu: |
|
|
Ale fajne przepisy, dzięki |
|
Powrót do góry |
|
|
budowlaniec Ekspert
Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 649
|
|
Powrót do góry |
|
|
kers Nowy Uczestnik
Dołączył: 11 Maj 2017 Posty: 5
|
Wysłany: Czw Maj 11, 2017 5:23 pm Temat postu: |
|
|
Czy nie lepiej zamówić coś przez telefon? Może sushi? _________________ http://www.oto-sushi.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
Hasana Zaawansowany Uczestnik
Dołączył: 01 Gru 2016 Posty: 38
|
Wysłany: Nie Paź 08, 2017 6:24 pm Temat postu: |
|
|
Z takich przepisów idealnych na jesień przychodzi mi na myśl ten na rosyjską zupę rybną. Wbrew pozorom wykonanie go wcale nie jest trudne i nie wymaga od nas ani dużo czasu, ani też nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych. Warto zadbać o to, by nasza dotychczasowa dieta została możliwie szybko uzupełniona o jak najwięcej ryb, gdyż zapominamy w ciągu roku o ich regularnym spożywaniu, a są przecież bardzo cennym źródłem witamin i innych składników odżywczych. |
|
Powrót do góry |
|
|
exile Specjalista
Dołączył: 22 Maj 2017 Posty: 47
|
Wysłany: Pon Paź 09, 2017 1:29 pm Temat postu: |
|
|
Weź komputer, wejdź na internet, wejdź na stronę Pizza Portal, poszukaj restauracji w okolicy (mój typ na dziś to level up warszawa ), wybierz danie, wypełnij wszystkie dane, zapłać, czekaj na jedzonko |
|
Powrót do góry |
|
|
zizidz Nowy Uczestnik
Dołączył: 10 Paź 2017 Posty: 1
|
Wysłany: Wto Paź 10, 2017 6:23 am Temat postu: |
|
|
Ja umiem chyba tylko schabowe zrobić. Zresztą jakoś mi się nawet nie chce nic innego umieć, ale żona to szalej w kuchni. Co raz mnie zaskakuje nową potrawą. _________________ sklep ogrodniczy - growbox.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
heniutek Specjalista
Dołączył: 15 Wrz 2017 Posty: 46
|
Wysłany: Wto Paź 10, 2017 10:43 pm Temat postu: |
|
|
Ja się za bardzo nie chcę brać za gotowanie czegoś bardziej skomplikowanego niż klasyczny schabowy z ziemniakami i surówką/mizerią, odkąd udało mi się pół kuchni spalić - cóż, ręczniczki papierowe nie nadają się do trzymania przy włączonej kuchence. Wolę za to jadać na mieście, lecz nie w jakiś fast foodach, celuję bardziej w polska kuchnia warszawa. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|